Üdvözlünk kedves Vásárló!
Ne hagyjatok ki semmiből!


Processzor - fajtái és tulajdonságai

337


Alapjaiban processzor és processzor között is különbséget teszünk, de mint fogalom alatt ugyanazt értjük, egy számolásra alkalmas egység, ami a programok futtatásáért felelős. A feladatok elvégzése végett különböztetjük meg őket, röviden minden processzor ugyanolyan feladatot lát el, a legfőbb különbség közöttük, hogy miként teszik meg az adatok továbbítását. Processzor fogalom alatt beszélhetünk CPU-ról, GPU-ról és APU-ról, feladatuk egy és ugyanaz, programok számításainak elvégzése és az eredmények továbbítása a kimenetre.


 
A CPU egy központi feldolgozó egység, ami egy számítógép működésének egy oszlopos egysége, leegyszerűsítve a számításokért a lapkában a magok a felelősek, melyből több is elhelyezkedhet, mai CPU-k egészen 16-18 maggal is dolgozhatnak. A processzormagok jellemzően felhasználási szálakon dolgoznak, melyek úgy nevezett logikai feldolgozó egységek. Mivel minden programnak általában más a feldolgozási folyamata ezért van, hogy egy program csak egy szálon futtatható, a fejlesztők és a gyártók is egyaránt törekednek arra, hogy a legtöbb szálat használják ki a programok, ezért van manapság, hogy több processzormag helyezkedik el a lapkán, melyek több szálon képesek működni, így egyszerre több feladatot képesek elvégezni. A mai piacon két legfőbb gyártó CPU-i közül választhatunk, ez az Intel és az AMD.
A processzorok alapvető feladatai mint a lehetőséghez mérten a lehető legmagasabb legyen az egy szálon leadott teljesítmény, emellett a másik legfontosabb szempont a fogyasztás, mivel a többi processzorfajtához képest a CPU fogyaszt a legtöbbet, ezáltal ez a gyártók egyik legnagyobb kihívása. Mára ezek a fogyasztások jelentősen lecsökkentek a legújabb Intel féle Kaby Lake és Coffee Lake illetve az AMD Zen és Zen+ architektúráknak köszönhetően.


 
A GPU feleadata alapjaiban ugyan az, mint a CPU-nak, számításokat elvégezni és továbbítani a kimenetre, viszont egy speciális különbség van közöttük, a grafikus chipek a grafikus megjelenésért felelnek, ezek lényegében nagyobb teljesítményű processzorok és a grafika más fajta feldolgozást igényel mint amit a CPU soros és feladatpárhuzamos szálakon képes elvégezni. A GPU az lényegében maga, amit videokártyának hívunk, a technológia fejlődésével külön nyáklapra került a processzor és külön speciális hűtéssel rendelkezik. A GPU piacon beszélhetünk AMD illetve az Nvidia-ról, és sok más gyártó által forgalmazott kártyáiról, melyek ellátnak bennünket a grafikus kártyákkal.Az APU egy viszonylag új fogalom, annyit jelent, hogy gyorsított feldolgozó egység, melynek az egy és legfontosabb lényege, hogy a CPU és GPU tulajdonságait, vagyis a soros és adatpárhuzamos feladatvégzést egy lapkán egyesítsék, ezáltal a processzor, grafikai magot is tartalmaz mely képi megjelenítésre képes. Így az adatpárhuzamos feladatokat a grafikus multiprocesszorok végzik, mellette a soros és feladatpárhuzamos számításokat a központi processzormagok viszik véghez. Ennek a technológiának hála integrált grafikus megjelenítőt kapunk a processzorokba. A hatékony működéshez közös címtereket és memóriát kell megosztaniuk a processzormagoknak és multiprocesszoroknak, ez által például a játékokban, a teljesítmény megoszlik. 


Vissza
Nyomtatható verzió

|
2019-04-04 13:42:40
{{product.discount_percent}}%
{{product.popupTxt}}
+ AJÁNDÉKKAL
{{product.discount_percent}}
Eredeti ár:
{{product.orig_price}} Ft
Bruttó ár:
{{product.current_price}} Ft
{{product.current_price}}
Státusz:
{{{product.status}}}
Státusz:
{{{product.status}}}
Státusz:
{{{product.status}}}
Érkezés:
{{{product.arrive_date}}}
Korábbi megjelenés:
{{product.release}}
Megjelenés:
{{product.release}}
 
Árukereső.hu Árukereső.hu
www.konzolokszervize.hu
oldal tetejére