Üdvözlünk kedves Vásárló!
Ne hagyjatok ki semmiből!


Monitorok fajtái és tulajdonságai

274

Rengeteg szempont van, ami által érdemes monitort választani és az általános vélekedésse lellentétben egyáltalán nem csak a felbontás számít, hiszen sok különféle monitor érhető el, amelyek leginkább játékra vagy munkára, képszerkesztésre vagy akár videovágásra lettek kifejlesztve. Különböző szempontok által tervezték és készítették őket, így más-más a válaszidő, a képfrissítés és felbontás illetve más technológiájú panellel lettek ellátva.  


 
Méret
 
Az első igazán fontos szempont a monitor mérete, amely rögtön rengeteg választási lehetőséget rejt magában. A legelterjedtebb méret a 22-23 hüvelykes, amivel tökéletesen beláthatod a játékteret és a munkához is ideális, emellett a 27”-os kijelzőre is válthatsz. Természetesen a képernyő méretével csökken a pixelsűrűség, ezáltal a mérettel a felbontás is szokott nőni, így a 22-23 hüvelykes monitorok általában 1080p felbontásúak, de már a 27 hüvelykkel és felette nő 2560x1440-es és 4K felbontásra. A nagyobb monitoron, nagyobb felbontással a felhasználási felület is megnő. Nem utolsó sorban legfőképp munkahelyi felhasználás esetén egymás mellé rakhatsz kettő vagy több monitort is, így tökéletesen beláthatod a munkafelületed. A legelterjedtebb képarány, ami a gamer monitoroknál is jellemző a 16:9-es, és elérhető a 16:10-es képarány is. A legtöbb monitor és játékok is ezeket a képarányokat támogatják mint például ASUS ROG SWIFT PG27VQ, Dell AW2518H vagy akár az Acer Predator széria, viszont nem szabad megfeledkezni a 21:9-es ultraszéles képarányról sem, ezáltal majdnem ki lehet váltani egy második monitort is a nagy szélességnek köszönhetően, viszont fontos, hogy nem minden játék támogatja ezt a képarányt. Természetesen fontos a hardverhez vásárolni monitort, mert a minőség romlik ha a videokártya nem tud 4K felbontásban másodpercenként 20-30 képkocka felett teljesíteni, így a kép is akadni fog.
 


Paneltípusok
 
Három fő paneltípus érhető el a piacon, amelyek a technológia által változnak, itt főként nem a felhasználási irány az elsőrendű szempont, hiszen a technológiák árai és minősége is folyamatosan változnak. Az első amit lehet választani azok a TN nevű panelek, amelyek a legelterjedtebbek a monitorok között, ezek a kedvezőbb árú képernyőknél érhetők el és a legtöbb LCD monitorban is ezeket használják. Általában a TN panelek nincsenek jelölve, mert elterjedtségének köszönhetően ez az alap technológia. A TN panelek megfelelőek játékra és munkára egyaránt, támogatják az alacsony válaszidőt és a magas képfrissítést, ellenben viszonylag kicsi a betekintési szögük és a színvilág is visszafogottabb. A VA panelek emellett egyre ritkábbak a monitorokban, újabb technológia de ezeket felváltották a mai IPS panelek. Az IPS panel már sokkal nagyobb színtartományban képes mozogni, gyönyörű kontraszttal, magas képfrissítéssel és alacsony válaszidővel. A gamer szekcióban az IPS panel az elterjedt, ezek jellemzően magasabb áron mozognak, viszont tökéletes vizuális élményt nyújtanak.
 


A képfrissítés és a válaszidő
 
Gaming szempontból a legfontosabb a magas képfrissítés és alacsony válaszidő, itt beszélhetünk 120 és 144Hz-es képfrissítésről és 1-5ms válaszidőről, a gaming monitorok ebben a rétegben mozognak a legjobb játékélmény elérésének érdekében. Minél magasabb a képfrissítés és képkocka arány, annál folyamatosabb a játék és a mozgás. Az alacsonyabb válaszidővel pedig elérhető az is, hogy észrevehetetlen legyen a késleltetés közted és a játék között, azaz azonnal reagáljon a mozgásra. Ezzel szemben a magasabb válaszidőnél szemmel láthatóan észlelhető, hogy a bevitt parancsok később jelennek meg a képernyőn (itt most milliszekundumokról beszélünk). Természetesen vannak magasabb teljesítményre képes monitorok, amelyek 200Hz-re is képesek, viszont ezek magasabb áron mozognak és ritkábbak is.  Az AMD és az Nvidia is kifejlesztett egy olyan technológiát, hogy szinkronizálni lehessen a videokártyát a monitorral az AMD FreeSync-kel és az Nvidia G-Sync-kel, itt a monitor támogatása szükséges a használathoz és természetesen megfelelő GPU is szükséges hozzá.

 
 
Természetesen a munkára is vannak kifejlesztve monitorok, ahol a képszerkesztéshez például tökéletesen bekalibrált színvilággal lehet neki indulni például a munkának. Külön vannak erre a célra olyan monitorok is, amik hitelesítve lettek hasonló szempontok alapján, emellett több olyan is van amit be lehet kalibrálni manuálisan is. Ilyenek az Eizo monitorai illetve a Dell-nek és BenQ-nak is vannak külön erre kifejlesztett kijelzői.


Vissza
Nyomtatható verzió

|
2019-03-26 12:33:20
{{product.discount_percent}}%
{{product.popupTxt}}
+ AJÁNDÉKKAL
{{product.discount_percent}}
Eredeti ár:
{{product.orig_price}} Ft
Bruttó ár:
{{product.current_price}} Ft
{{product.current_price}}
Státusz:
{{{product.status}}}
Státusz:
{{{product.status}}}
Státusz:
{{{product.status}}}
Érkezés:
{{{product.arrive_date}}}
Korábbi megjelenés:
{{product.release}}
Megjelenés:
{{product.release}}
 
Árukereső.hu Árukereső.hu
www.konzolokszervize.hu
oldal tetejére